Menu

Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de uyku apnesi ne demek sorusudur. (Uyku apnesi nedir nasıl anlaşılır?) Uyku apnesi, uyku sırasında nefesin ani olarak durması anlamına gelir. Üst solunum yollarında meydana gelen bu durma, bir nefes alma bozukluğu olarak yaşanmaktadır. Sağlık açısından bir rahatsızlık kabul edilen bu durum ancak bir ameliyat sayesinde düzelebilir.

Uyku apnesini tespit etmek için çeşitli uyku apnesi testi yapılmaktadır. En basit tespit çalışmalarından biri nefes durma sırasında saymaktır. Uyku sırasında nefesin durması dakikaları buluyorsa bu rahatsızlık oldukça ilerlemiş demektir. Bunun için hastanelerdeki uyku odalarında yatmak ve test çalışmalarını hastanede sürdürmek gerekir.

Ameliyattan önce apne derecesine göre medikal cihaz kullanılması da doktorların tavsiye ettiği tedavi edici yöntemler arasında bulunmaktadır. Uyku apnesini yenmek için medikal cihazlar kullanılması nefes almayı kolaylaştıran ve düzene sokan uygulamalardır. Obstruktif uyku apnesi hemen herkeste görülebilir.

Fakat medikal cihazların düzenli olarak kullanılması gerekir. Yine de sonuç elde edilmezse kesin olarak ameliyata karar veren doktorlar uyku apnesini yenmek için üst solunum yolarını açar ve yeniden yaparlar. Bu da kısa süreli bir burun ameliyatı geçirmek anlamına gelmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda uyku apnesi de görülebilr.

Uyku apnesi ülkemizde sıklıkla görülen hastalıklardan biridir. Bir solunum rahatsızlığı olarak uykuda tıkanma, sıçrama, huzursuzluk yaşanmasına uyku sonrasında halsizlik, yorgunluk, kırgınlık oluşmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda uyku apnesi testi uygulanabilir.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Uyku apnesinin olmasının birçok sebebi olabilir. Uyku apnesi nedir nasıl anlaşılır araştırmaları yapılmaktadır. Ülkemizde uyku apnesi %5 ile %10 arasında bir seviyede görülmektedir. Üst solunum yolları rahatsızlığı olarak daha çok travma yaşama, çarpma, düşme gibi durumlar sonrasında meydana gelen kırılmaların nedeni olarak yaşanmaktadır.

Uyku apnesi sendromu ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması büyüme ve gelişmeye bağlı olarak burnun yapısındaki muhtemel değişiklikler nedeniyle de olabilir. Aşırı kilo alma, kırıkların artması, kırıkların yanlış kaynaması, üst solunum yollarında sinüzit gibi farklı sorunların ortaya çıkması uyku apnesinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Uyku apnesi sendromu daha çok ilerleyen yaşlarda aşırı kilo alımı ve sinüzit hastalıklarının yaşanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Horlama, tıkanma, düzensiz nefes alışlarına da neden olmaktadır. Bu durum medikal cihazlarla düzeltilmekte eğer bu mümkün değilse ameliyat ile halledilmektedir.

Uyku Apnesi Nedir Nasıl Anlaşılır

Uyku apnesi, uykuda nefesin tıkanması anlamına gelmektedir. Üst solunum yollarındaki tıkanıklık olarak meydana gelen bu durum burun travmaları olarak bilinen çarpma, kırılma, kemikli ya da etli doğumların yaşanması durumunda doğuştan ya da sonradan meydana gelebilir.

Uyku apnesi sırasında sık sık iç çekme, el kol hareketleri yapma, sıçrama, yüksek seste horlama, tıkanma, uyanmaya çalışma, çırpınma hareketleri yapmak, sık sık ve düzenli olarak nefesin durması gibi durumlar uyku apnesi belirtiler olarak bilinmektedir.

Uyku apnesi belirtiler, uykuda huzursuzluk yaşamak, horlamak, sık sık idrara çıkmak, terlemek, ağız kuruluğu yaşamak, reflü olmak, solunum durmaları ve tıkanmalar yaşamak olarak meydana gelmektedir. Uyku sonrası halsizlik, yorgunluk, derin baş ağrıları da uyku apnesi etkileri ve belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durum zamanla akciğerlere ve kalbe de zarar vererek ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bunun için doktorlara başvurmakta fayda vardır.

Uyku Apnesi Ne İyi Gelir?

Uyku apnesini önlemek için birçok yol bulunmaktadır. İlk olarak kişilerin sağlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Sigara, nargile, alkol gibi kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Nefes açıcı sağlıklı ve bitkisel ürünlerin kullanılması gerekir. Fakat spreyler, elastik bantlar apnenin önlenmesi için yeterli olmaz. Bunların yanında uyku apnesi ameliyatı sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun için uyku apnesi testi uygulanır.

Bu durumda doktorların tavsiyesi üzerine medikal cihazlar kullanmak gerekir. Bu cihazlar nefes alışverişlerini düzenli hale getirir. Fakat burundaki kalıcı sorunların varlığı cihazların yetersiz olmasına neden olur. Bu da ameliyat olmayı gerektirir.

Uyku apnesi tedavisinde daha çok pozitif hava basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sayesinde nefesi otomatik ayarlama gerçekleşir. Aksi takdirde ameliyat ile düzeltilen burun içi ve sinüzlerin alınması da uyku apnesinin önlenmesinde etkili olmaktadır